Kläder som tillverkas med omsorg om miljön

Jag skrev för ett tag sedan i den här bloggen om miljövänliga textilier och i det här inlägget tänkte jag än en gång ta ett grepp om ämnet. Den här gången med fokus på kläder som tillverkas både med omsorg om miljö och människor. Sen kommer jag gå igenom några av de tyger som är värst för miljön.

Köp kläder från producenter som tar miljöhänsyn

Garphyttan är ett exempel på ett företag som tillverkar friluftskläder med hänsyn till miljön, kläder du kan köpa med gott samvete. Deras strävan är att produktionen av kläderna ska påverka miljön i så liten utsträckning som går. Tillverkar man kläder som är till för människor som tycker om att spendera tid i naturen framstår det kanske som en självklarhet. Men det är långt ifrån alla företag i samma bransch som tänker så. Det blir alldeles uppenbart när man tittar på vilka material som är sämst för miljön, som dessutom fortfarande används i hög utsträckning.

Textilier som är negativa för miljön

Bomull

Bomull är visserligen nedbrytbart, det är ju trots allt en naturlig produkt. Vad som gör kläder i bomull till ett av de sämsta alternativen för miljön är för att framställningen kräver enorma mängder energi och vatten. Att producera nog med bomull för en t-shirt kan kräva någonstans mellan 37 000-70 000 liter vatten.

Polyester och nylon

Det finns syntetmaterial som påverkar miljön ganska lite (som jag var inne på inlägget jag länkade till i inledningen, sen finns det de som är betydligt sämre. Dit hör polyester och nylon. Problemet är att de i såpass hög utsträckning är beroende av fossila bränslen. De består ofta av så mycket som över 60% olja.

Animaliskt framställda kläder

Kläder gjorda på animaliska produkter, exempelvis läder och ull, är precis som bomull nedbrytbara. Vad som gör dem miljömässigt problematiska har också här med framställningen att göra. Dels står läderindustrin för väldigt stora metanutsläpp, vilket är något som ofta glöms bort när man talar om växthusgaser. En annan problematisk faktor är att lädret behandlas med kromium, en substans som är otroligt giftig. Människor som jobbar med läderframställning drabbas av den anledningen ofta av hudcancer och andra allvarliga hudproblem.