Sporta i skog och mark

Vi svenskar har en stark kulturell koppling till naturen och det vi kallar friluftsliv. Allt från scouting, vandring och slöjd till jakt, fågelskådning och orientering. Faktum är att just den stora världssporten orientering har ett svenskt ursprung. Den växte fram under det sena 1800-talet i våra svenska skogar, ursprungligen som ett slags träningsmetod för militären. Idag utövas den internationellt och har en internationell federation med säte i Karlstad. Trots vår starka historiska koppling till att utöva hobbys och idrott i skog och mark har denna svenska vana börjat avta på senare år. Tyvärr har intresset minskat av ganska dystra anledningar. Idag är många svenskar helt enkelt rädda för att röra sig allt för långt från urbaniserade områden. De tänkta hoten utgörs av allt från vildsvin till brottslingar och har resulterat i en yngre generation för vilken skogen är mer främmande än vad den varit för svenskar under lång tid. Det finns dock initiativ för att ändra på den saken.

Hitta styrka i gruppen

Det kan vara svårt att motarbeta den typen av oro och rädsla inför att röra sig i skogen, eftersom man faktiskt aldrig kan garantera att något farligt inte kommer att inträffa. Vildsvin går ibland till anfall mot både jägare och andra skogsbesökare. Vargar tycks bli allt mer närgångna människor, allt eftersom de vänjer sig vid att leva intill oss och våra dofter. Visst händer det också att våldsamma överfall drabbar motionärer som ger sig ut i naturområden. Just sådana otäcka händelser ligger bakom en ökad tveksamhet bland flickor och kvinnor för att ge sig ut i mer ensliga motionsspår. För att svara på den oro finns initiativ för att till exempel anordna gruppmotion i naturen. känner man sig otrygg ska man träna tillsammans, snarare än att ge upp träningen. Precis som vilda djur blir våldsverkare rädda när de träffar på människor i grupp. De är i regel mycket fega och vill inte konfrontera offer som verkar innebära en risk för dem. Genom att göra sällskap med likasinnande motionärer tar alltså nu många kvinnor åter makten över ensligare motionsstråk och finner trygghet i gruppen.

Ett stort utbud av motionstyper i skogen

En av anledningarna till att så många svenskar ser med sorg på den framväxande tveksamheten gentemot skogsmotion, är att det finns så många roliga aktiviteter att utöva i vildare marker. Utöver klassiker som orientering, vandring och jakt, finns moderna påhitt som cyclocross. Det är ett nytt slags cykel, som kombinerar egenskaperna hos pendlar- och sportcyklar för att skapa ett mer allsidigt fordon. En sådan cykel passar alltså lika bra för att ta dig till jobbet på vardagarna som för att ta dig till cross-slingan på helgen. Oavsett om du använder en cykel, skidor eller snöskor finns det massor med motionstyper att utöva i skogen, som stärker både kropp och själ. Varför inte pressa flåset där luften är som renast och friskast? Många förespråkare av friluftsliv anför just den rena luften och lugna miljön som skogens verkligt stora tillgångar. På något sätt blir motionsslingan i skogen en plats för både träning och meditation, en plats att verkligen koppla bort den urbana hetsen.