Så odlar du miljövänligt

Odling har under det senaste åren verkligen blivit populärt. Det beror dels på klimatkrisen, men också på Corona-pandemin som har fått människor att spendera mer tid hemma. Ekologisk odling handlar om att använda naturens resurser på ett hållbart sätt, vilket är det bästa för miljön. Det finns många bra knep för att göra odlingen mer miljövänlig. Det är bättre att börja med något istället för inget alls. Hos www.wexthuset.com finns allt för trädgården. Deras koncept är att erbjuda bra produkter som ska underlätta odlingen och göra den rolig och enkel, men också långsiktigt hållbar.

Använd miljövänliga metoder

Försök att använda miljövänliga metoder för att bekämpa ogräs och insekter och undvik alla sorters bekämpningsmedel. Använd plantor som är framtagna för att passa det svenska klimatet. Leta efter växter märkta med E-planta för att försäkra dig om att de gillar det svenska klimatet. Att ha friska och livskraftiga växter är bland det bästa skyddet mot diverse skadeinsekter. Tänk också på att anamma växelbruk som innebär att plantorna byter plats från år till år. Köp även ekologiska frön som är miljömärkta.

Odla giftfria grödor

Några grödor som är väldigt besprutade i Sverige är potatis, jordgubbar och lök. Dessa är relativt enkla att odla själv och då helt giftfria. Det bästa gödslet fås genom komposten. Det finns många positiva effekter med en kompost. Köksavfallet slängs i komposten och återvinns i den egna trädgården. Det går också att göra egen näring med nässlor. När det gäller bevattning är det bästa för miljön att använda regnvatten till att vattna odlingarna. Skaffa stora tunnor som kan stå framme och samla regnvatten. Ett bra tips för att behålla jorden fuktig längre är att lägga ut tidningspapper eller nyklippt gräs.

Småkrypen är värdefulla

Bjud in småkryp till trädgården. De kan nämligen bidra till massor med positiva saker. Bland annat gör maskar och andra små kryp att jorden blir bättre, vilket resulterar i bättre skörd. Humlan pollinerar och fåglar, grodor och igelkottar hjälper också till med sitt. Det flesta småkryp fyller en funktion i naturens kretslopp och är väldigt användbara.

Odling är tillfredsställande

Att odla är inte bara bra för miljön utan det är också något speciellt med att odla sin egen mat. Att få följa processen från frö till tallriken är oslagbart och smakar gudomligt. Dessutom är det helt fritt från bekämpningsmedel. Börja i liten skala och trappa sedan upp.