Miljövänliga textilier

Det finns flera anledningar att fundera en extra gång innan man köper nya kläder, sängkläder eller andra textilier om man vill bara snäll mot både miljön och en själv. Många av de textilier som används för att tillverka till exempel kläder är nämligen stora miljöbovar, som kräver enorma mängder vatten och energi för att tillverka, och som dessutom behandlas med kemikalier som varken är bra för miljö eller människor. Det finns dock mer miljövänliga alternativ om man vill undvika de miljöfarliga textilierna.

Ett mycket bra alternativ som är relativt nytt på marknaden är till exempel lyocell. Ibland kan man också se Tencel i kläderna – det handlar om samma material, men Tencel är ett varumärke. Både lyocell och Tencel har skapats av cellulosa från gran eller snabbväxande energiskog. Kemikalier måste användas för att skapa även denna typ av textil, med de används i ett slutet system, vilket gör det mer miljövänligt. Man använder också ett lösningsmedel som är mer skonsamt för miljön vid tillverkning av lyocell. Om man vill vara extra säker på att man gör ett miljömedvetet val ska man leta efter kläder med just märkningen Tencel, eftersom materialet från detta varumärke garanterat är gjort av trä som är certifierat med FSC, vilket är en hållbarhetsmärkning.

Ett annat sätt att vara miljömedveten när man handlar textilier är att välja textilier av hög kvalitet som håller länge. På det sättet minskar man konsumtionen genom att man inte behöver köpa nytt lika ofta. Om man till exempel ska köpa en ny kudde kan man överväga att köpa en Tempur-kudde, eftersom man kommer att ha glädje av den flera år framöver, och därmed besparar naturen produktionen av de ”vanliga” kuddar man hade använt under den perioden.