Monsterstormar, jordens svar på människans miljöpåverkan?

Under 2017 har vi sett ett stort antal stormar drabba stora delar av USA och andra närliggande platser. Det får en osökt att ställa sig obekväma frågor som handlar om människans påverkan på miljön. Kan det vara så att vi påverkat jorden till den grad att den reagerar med kraftiga stormar som kan komma att förstöra allt som vi har byggt upp? De mest närliggande exemplen är stormen Harvey som sägs vara ett av de värsta ovädren som drabbat Texas, USA de senaste 50 åren. Inte nog med det, efter att Harvey löpt amok så stod det klart att ännu en storm växt sig stor, stormen Irma, och sedermera drog över USA och Karibien som en kategori 5-storm, den kraftigaste på orkanskalan.

Orkanen Jose är nästa oväder

Orkanen Jose är den tredje stora orkanen som skett under 2017, i närheten av Atlanten. Den 31 augusti lämnade en tropisk vind Afrikas västkust och sex dagar senare hade den förvandlats till orkanen Jose. Vi börjar se allt kraftigare orkaner över hela världen och både Irma och Jose är tydliga tecken på att något håller på att förändras. Jose och Irma var exempelvis första gången i Atlantens historia som två aktiva orkaner registrerats med vindstyrkor på minst 240 km/h – samtidigt. Orkanen Jose förutspåddes dra in över samma område som orkanen Irma redan förstört och platser som Barbuda, en liten ö i östra Karibien. Orkanen Irma förstörde 95 % av infrastrukturen och byggnaderna på ön men lyckligtvis lyckades nästan alla av öns invånare att ta sig till ön Antigua. Nästan 1800 personer evakuerades till Antigua men innan Jose slog till så hade orkanen bytt spår och ändrat kurs.

Dödsantalet stiger för var dag

Det vore en underdrift att säga att USA drabbats av dåligt väder den senaste tiden. De tre orkanerna Harvey, Irma och Jose har förstört byggnader och satt massor av människor på flykt. Dödsantalet har stigit till 55 personer enligt de senaste rapporterna och man vet fortfarande inte hur allt kommer att sluta för USA och övärldarna runtomkring. Vad man dock vet är att skadorna uppgår till miljoner av kronor och att många är i akut hjälp. Det finns inte samma möjlighet som i Sverige att exempelvis göra lån via företag som Sambla och personerna är istället beroende av att deras regeringar ställer upp med förnödenheter och att generösa människor skänker pengar för att kunna bygga upp de skadade byggnaderna och ger hjälp till de som är i behov av både doktorer och mediciner.