Miljövänligt hem

Att skapa ett miljövänligt hem är inte bara bra för klimatet, utan även för vår egen närmiljö och ekonomi. Här kommer tips på hur du kan skapa ett mer miljövänligt och energisnålt hem.

Vårt hem

Borta bra, men hemma bäst som man säger. Våra hem betyder mycket för oss. Det är viktigt att vi trivs och känner oss avstressade när vi är hemma, att det är en plats där vi kan dra oss undan och bara vara. För många är också hus och hem en hobby: arbeta i trädgården, bygga om, tapetsera och att dekorera och göra snyggt. Det är roligt att få köpa saker till hemmet och inreda det på ett personligt sätt. Om du letar efter snygga lampor hittar du ett stort utbud hos Lampgallerian.se. Rätt lampa på rätt plats kan göra stor skillnad för ett rum.

Minska energiförbrukningen

De pågående klimatförändringarna handlar väldigt mycket om energiförbrukning. Den energi som krävs för att en bil ska köras, bensin eller diesel, eller det bränsle som ett flygplan behöver för att kunna flyga. Vi behöver elektricitet för att kunna strimma Netflixfilmer, ladda mobilen och laga mat och för att kunna värma upp våra hus. Vi använder alla mycket energi varje dag, vare sig vi tänker på det eller inte. Tänk bara på vilken effekt ett strömavbrott har och hur mycket det är som vi vid ett strömavbrott upplever att vi inte kan göra. Du kan sänka energiförbrukningen genom att inte låta elektriska apparater stå och dra. Stäng av datorn över natten. Släck lamporna när du lämnar ett rum. Kör inte halvfulla tvätt- eller diskmaskiner. Duscha inte för länge. Det finns mycket som du kan göra för att minska energiförbrukningen.

Fönster

Skillnaden mellan nya och gamla fönster kan vara stor både ekonomiskt och ur energiförbrukningsperspektiv. Att sätta in nya fönster är förvisso dyrt, men många gånger tjänar du in det genom att de nya fönstren inte läcker energi, det vill säga värme. Läckande värme är en läckande plånbok. Det innebär att du inte behöver ha lika hög elförbrukning då värmen från dina element inte sipprar ut genom fönstren. Att byta ut dina fönster är alltså något som både gynnar miljön och din plånbok, förutom att de också är mer lättputsade.

Sänk temperaturen på dina element

Vi behöver sänka vår elförbrukning och ett bra sätt är då att sänka temperaturen. Antingen köper du ett par sköna inneskor och en varm tröja, eller så införskaffar du en luftvärmepump som kompensation för att ha sänkt temperaturen på dina element. Jordvärme är också ett billigt och miljövänligt sätt att värma upp sitt hus. Återigen är detta något som både gynnar klimatet och din plånbok.

Vi kan alla göra något för att minska vår energiförbrukning och på så sätt också påverka klimatförändringarna. Om du ska bygga ett hus kan du också använda mer miljövänligt material och energisparande metoder.