Miljövänlig begravning

Det finns en sak som alla någon gång ställs för. Det är nämligen döden. Detta blir människans sista ekologiska fotavtryck på jorden. Oavsett hur vi valt att leva vårt liv finns det idag inte så stora möjligheter att själva välja på vilket sätt miljön ska påverkas när vi dör. Idag finns endast två tillåtna metoder för begravning, och det är antingen kremering där kroppen blir till aska, eller så begravs kroppen hel i en kista, två meter ner under marken. Idag har dock än fler metoder börjat se dagens ljus, och de provas på flera ställen. Dock har de inte fått fullständigt godkännande att användas ännu. Det blir allt vanligare att man vill ha en personlig touch på sin begravning. Hos den svenska begravningsbyrån Fonus har man dock börjat med en mer ekologisk och miljövänlig touch på de vanliga jordbegravningarna där kroppen eller askan begravs. Men hur går detta till?

Hur går denna metod till?

Fonus har efter många önskemål från kunderna börjat erbjuda flera ekologiska och mer miljövänliga alternativ till vanliga gravstenar och liknande. Det finns till exempel möjlighet att följa den senaste ekotrenden genom att välja en miljövänlig urna eller kista vid sin begravning. Man kan också välja en miljögravsten, svepskjorta tillverkad i ekologisk bomull och fossilfri biodiesel vid olika transporter. Det går till och med att välja att trycksakerna som finns i kyrkan ska vara miljövänliga. Man kan också få det ordnat som så att maten vid begravningsfikat är närproducerad och ekologisk. När det gäller blommor på på och omkring kista och grav finns det många ekologiska och miljövänliga alternativ att välja mellan. Detta kan både floristen och begravningsbyrån ordna om man inte vill eller orkar ta hand om det själv. När man ser till en miljövänlig gravsten kan den till exempel ha blivit bruten och producerad i Sverige istället för att ha importerats. Det är helt enkelt en sten som bidragit med lägre utsläpp och mindre miljöpåverkan. För att en begravning ska kunna kallas miljövänlig måste man välja minst fem miljövänliga kriterier.

En annan metod

Det finns också ett annat alternativ på väg. Regeringen godkände år 2005 en försöksverksamhet med så kallas frystorkning – även kallat promession. Detta är ett alternativ till kremering och jordbegravning. Man kan säga att denna metod går ut på att kroppen sänks ner i flytande kväve. Denna metod gör kroppen mycket skör, och den sönderfaller enkelt genom mekanisk vibration. Kroppen blir då till ett organiskt pulver. Pulvret torkas och begravs sedan 50 centimeter under marken där stoftet förmultnar och blir till jord inom ett år. Kroppen nedfryses i en enkel spånkista som limmats ihop med miljövänligt lim. Denna kista ligger också kroppen i under bårtäcket eller innanför ett ädelträfodral på begravningen. Både kistan och kroppen faller sedan sönder vid lätt mekanisk vibration efter att ha varit fryst i 196 grader. Om man vill ha råd om vilken metod som är lämpligast kan det vara bra att läsa en begravningsbyråguide och ta kontakt med den byrå som passar bäst.