Mikroplaster – miljöbov i miniformat

Mikroplaster är precis vad det låter som – plast i mikroformat, mer specifikt i bitar mindre än 5 mm i diameter. Eftersom plast aldrig bryts ned helt och hållet, kan dessa små plastbitar, som förr eller senare nästan alltid hittar ut i haven, vara mycket skadliga för det marina livet. Många vattenlevande djur kan till exempel äta plasterna eftersom de tror att det är mat, vilket så klart skadar dem eftersom plasten aldrig bryts ned i deras magar. Dessutom kan detta i längden skada människor; plast kan absorbera och hålla kvar miljögifter som finns i vattnet, och när till exempel fiskar äter plasterna, och sedan fångas och hamnar på våra matbord, får vi i vår tur i oss miljögifterna.

Var kommer då dessa mikroplaster ifrån? Svaret är inte enkelt, eftersom plast förekommer nästan överallt i människans vardag. En stor del av mikroplasterna i havet är sannolikt större plastföremål som har brutits ned till mikropartiklar. Även när plastskräp man slänger i havet inte syns längre finns det med andra ord kvar – det försvinner aldrig helt. Andra plastföremål är mikroskopiska redan från början, som de små plastbitarna från konstgräsplaner och partiklar som släpper ifrån bildäck.

Många mikroplaster kommer också ut i havet från ditt eget badrum. När du tvättar en fleecetröja eller andra kläder av syntetisk textil släpper de till exempel ifrån sig små partiklar av plast, som följer med tvättvattnet hela vägen ut till havet. Det finns också små plastpartiklar i många olika skönhetsprodukter, som tandkräm med blekningseffekt, kroppsskrubbar och ansiktsskrubbar. Om partiklarna är tillräckligt små åker de helt enkelt igenom reningsverkens filter, och ut i havsmiljön.

För att minska ditt eget utsläpp av mikroplaster finns det således två saker du kan göra med en gång. Se till att bara tvätta syntetiska plagg när du absolut behöver det (för ju hårdare och oftare du tvättar, desto fler plastpartiklar släpper de ifrån sig) och rensa badrumsskåpet på skönhetsprodukter som innehåller mikroplaster. Kanske vill du också passa på att uppgradera själva badrumsskåpet när du ändå uppgraderar dess innehåll – då ska du gå in på Byggmax.se, där du till exempel kan köpa badrumsskåp med spegel. Du kommer ju att kunna möta din spegelbild med gott samvete när du vet med dig att du inte spottar ut mikroplaster med din tandkräm.