Bygga med miljövänliga material

Alla människor delar samma ansvar över naturen och miljön. Det handlar inte bara om att inte slänga sopor i naturen, även om detta också är en mycket viktig del, utan kan också handla om att bygga eller renovera med miljövänliga material. Ett mycket bra alternativ när det kommer till att bygga ekologiskt och miljövänligt, är att använda sig av material som trä. Trä är ett ytterst sunt material och kan användas till allt från väggar, golv eller kanske till den nya terrassen? När man bygger miljövänligt är det inte bara materialet som spelar in, utan även transporten av materialet och hur man väljer att isolera huset. När ett hus är isolerat på rätt sätt håller man värmen inne, vilket i sin tur leder till mindre miljöpåverkan.

Glöm inte isoleringen!

Har man lyckats bygga ett hus på ett miljövänligt sätt har man kommit en lång bit på vägen. Hur är det då med inredningen av huset? Det är lätt att glömma bort att även möbler och dekorationer kan innehålla gifter av olika slag, som kan påverka inomhusmiljön negativt. Genom att bygga och inreda giftfritt ser du inte bara till att skapa ett bättre hem för dig och din familj, utan det är också viktigt att bygga giftfritt för miljöns skull. Det finns många saker som spelar in, t.ex. logistiken, vilket material man använder, men även hur man isolerar sitt hus. Ett hus med bra och tjock isolering ser till att behålla värmen, vilket gör att det inte krävs lika mycket energi och el för att alltid hålla huset varmt. Varianter som lösullsisolering eller isolerskivor i trä är både hud- och naturvänliga och står sig även bra mot brand.

Välj trä i alla situationer

Har du turen att äga ett hus med vackra träfönster ska du vara rädd om dessa. Om du däremot ska bygga nytt eller välja ut nya, är det bra att välja alternativ med så lågt u-värde som möjligt och med stadiga och massiva karmar av trä. Trä är ett enkelt material som håller länge, men kräver en del underhåll för att behålla sin kvalitet. Förr i tiden var träfönster standard, men idag finns det många olika varianter att välja mellan. fönster som är tillverkade i aluminium eller PVC är oftast mycket hållbara och kräver inget typ av underhåll, däremot är dessa material också dåliga för miljön. Trots att PVC eller aluminiumfönster kan stå emot mycket, så har träfönster ändå en längre hållbarhet om de behandlas rätt. Fördelen med att välja trä är att du dessutom kan renovera fönsterna om de skulle råka gå sönder. Med andra material behöver du köpa nytt och göra om arbetet igen.